O vizuelizaciji

U ovoj interaktivnoj vizuelizaciji prikazani su otvoreni podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije o saobraćajnim nezgodama koje su se desile u prethodnih pet godina na teritoriji Republike Srbije. Pošto podataka ima puno, nije ih moguće sve odjednom prikazati već odvojeno po opštinama. Izaberite opštinu kako bi dobili podatke o nezgodama, koji su se desile na njenoj teritoriji. Ako uvećate mapu doći ćete do informacija o pojedinim sudarima.

Klikom na dugme „Detalji“ dobi ćete mogućnost da filtrirate podatke izborom pojedinih godina, meseci ili delova dana. Brojevi u zagradama odgovaraju broju nesreća u određenom vremenu. Nakon selekcije pritisnite dugme „Prikaži selektovane podatke“ kako bi se filter ažurirao.

Identifikovali smo oko sto pedeset zona na kojima se dešavaju pretežno teže nezgode (preko 50% sa povređenom ili poginulom osobom), a gde se u krugu od 200 metara desilo bar deset nezgoda. Klikom na „Rizične zone“ možete dobiti listu ovih mesta i naći ih na mapi. Ova lista može biti korisna prilikom identifikacije tzv. crnih tačaka.

Korišćene podatke možete naći na Portalu otvorenih podataka Republike Srbije: data.gov.rs

Ovi podaci su dragoceni kako za istraživačke teme tako i za unapređivanje bezbednosti u saobraćaju.

ODI tim

Rizične zone

Godine:
Mesec:
Vreme:

OPSERVATORIJA DRUŠTVENIH INOVACIJA

Tweet